Craneveer is de verzamelnaam voor de twee prachtige woonwijken Alteveer en ’t Cranevelt. Beiden gelegen op een unieke plek in Arnhem Noord midden tussen de bossen en parken.

Hoewel ze vaak als één wijk worden beschouwd, gaat het in feite om twee verschillende buurten met ieder een eigen karakter.

Wijkprijs 2014 gewonnen door Alteveer-Cranevelt!

Verslag

Het was gezellig druk in de stadhuishal op woensdagavond 11 juni.  Van de meer dan 60 inzendingen werden in marktkraampjes ongeveer 40 ideeën uit 22 Arnhemse wijken gepresenteerd. Dit varieerde van  een idee uit De Laar West om met de wijk het wereldrecord vlaggetjes knopen te verbreken en zodoende (letterlijk) meer met elkaar verbonden te raken, tot het Ouderenproject uit de Burgemeesterswijk.

Uit Alteveer-Cranevelt werden maar liefst vijf ideeën gepresenteerd: Craneveer Grooves, de Straatbieb van Daniëlle Dekkers, werkgroep Altegroen, aan tafel plus één van Clare Dowling en de Tuingroep Veluwestaete uit Cranevelt. Deze laatste groep is een initiatief van Matthijs Groeneveld: toen de gemeente voorstelde om de afvalbakken rond de flat aan de Kluizeweg te verwijderen bedacht Matthijs zich geen moment. Hij richtte een groep op met inmiddels 13 leden om gezamenlijk de buurt vrij te houden van afval en daarbij ook het groen te verzorgen. Met de gemeente zijn afspraken gemaakt zodat het verzamelde afval regelmatig wordt opgehaald.

Bekijk hier de website van Craneveer Grooves, informatie over de straatbieb, de homepage van Altegroen en het topidee 'Aan tafel plus één' van Clare Dowling.

En bekijk hier de foto’s van de presentatie en uitreiking van de Wijkprijs op 11 juni 2014.

 

Persbericht gemeente Arnhem

Wijkbewoners willen zich inzetten voor hun wijk! Dat blijkt wel uit de meer dan 60 ingezonden initiatieven die meedongen naar de Wijkprijs 2014. De verkiezing en uitreiking vonden 11 juni plaats in het stadhuis.

Aanwezige wijkbewoners konden stemmen op de 11 genomineerden en kozen zo de winnaars: 

  • 1e prijs (€ 3.000,-): Daniëlle Dekkers uit de wijk Alteveer/’t Cranevelt met het plan Vitrine bibliotheekkastjes.
  • 2e prijs (€ 2.500,-): Akbar Taher uit ’t Duifje met het initiatief Wijkmoestuin. 
  • 3e prijs (€ 2.000,-): Elina Cerpa en Sinan Arat namens ’t Broek met het idee Eco ritmische band. 



Vier genomineerden eindigden met evenveel stemmen. Er werden daarom vier 4e prijzen (€ 1.000,-) uitgereikt aan:

  • Kim Lagerweij uit de Geitenkamp met het voorstel Buurtmoestuin.
  • Marjet Zeegers uit St. Marten/Sonsbeek e.o. met het voorstel Vitale verbindingen.
  • Serpil Yildirim uit Coehoorn met het voorstel Waterspeelplaats.
  • Bram Ides uit Rosandepolder met het voorstel Drijf-in filmavond.

Er waren 3 aanmoedigingsprijzen met evenveel stemmen. Deze prijzen (€ 500,-) gingen naar:

  • Ilse van Rheenen bewoonster van Spijkerkwartier met het initiatief Buren app.
  • Nathalie Brouwer uit de Laar/Elderveld met het idee Jongerensurveillance.
  • Clare Dowling uit Alteveer/’t Cranevelt met het voorstel Aan tafel plus een.

Het prijzengeld is bedoeld voor de uitvoering van het initiatief. 

Burgermeester Herman Kaiser reikte de prijzen uit en was zichtbaar in zijn nopjes: “Arnhem is een stad van wijken. De betrokkenheid van de bewoners bij hun directe leefomgeving is heel groot. De kracht die in onze wijken zit is mij bekend. Toch was ik overweldigd door het enorme aantal initiatieven dat de bewoners nu weer samen hebben genomen om van hun wijk een fijne plek te maken. Het stemt me erg blij.” 

Op de feestelijke avond, waar de hapjes en de muziek waren verzorgd door wijkbewoners, presenteerden alle goedgekeurde initiatieven zich in een marktkraam aan de aanwezigen. Van de 11 genomineerde ideeën werden korte filmpjes vertoond. Op de Facebookpagina ‘wijkprijs’  kunt u deze filmpjes terugkijken, evenals de andere wijkprijs-initiatieven en reacties hierop.