Craneveer is de verzamelnaam voor de twee prachtige woonwijken Alteveer en ’t Cranevelt. Beiden gelegen op een unieke plek in Arnhem Noord midden tussen de bossen en parken.

Hoewel ze vaak als één wijk worden beschouwd, gaat het in feite om twee verschillende buurten met ieder een eigen karakter.

Elk half jaar gaan meer wijken Omgekeerd Inzamelen

Op 1 januari stappen zes wijken over op het Omgekeerd Inzamelen. De gemeenteraad heeft besloten het nieuwe systeem voor afvalscheiding in heel Arnhem in te voeren. Elk half jaar komen er nieuwe wijken bij. Eind 2018 doen alle Arnhemmers mee aan Omgekeerd Inzamelen. In Arnhem gooiden we in 2014 nog bijna 37 miljoen kg restafval weg. Terwijl daar veel stoffen in zaten die we opnieuw hadden kunnen gebruiken als het afval gescheiden was aangeleverd. Afval scheiden is op alle fronten gunstig: we hoeven minder grondstoffen uit de natuur te halen, er wordt minder afval verbrand waardoor er minder CO2-uitstoot is, en het is goedkoper. Arnhem stapt niet zomaar over op het nieuwe systeem. Er is vanaf januari 2014 in drie wijken proefgedraaid: Over het Lange Water, de Laar-West en Malburgen Oost-Noord. En de resultaten laten zien dat Omgekeerd Inzamelen werkt!

Hoe werkt het?

Bij Omgekeerd Inzamelen kunt u papier & karton, plastic, blik & drankkartons en gft-afval dichtbij huis kwijt. In minicontainers (kliko’s) als u in laagbouw woont. En in ondergrondse containers als u in hoogbouw woont. Er blijft dan automatisch minder restafval over. Dat restafval brengt u weg naar een ondergrondse container in de buurt. Het gebruik van die containers kost u niets extra. De containers zijn op loopafstand en 24 uur per dag te gebruiken. Hulp bij het wegbrengen Heeft u of uw eventuele huisgenoten problemen om restafval zelf weg te brengen? Probeer dan te kijken of bijvoorbeeld buren, vrienden of familie u kunnen helpen. Komt u er niet uit? Maak dan een afspraak met het wijkteam. Zij denken met u mee bij een ondersteuningsvraag. Kijk voor meer informatie op www.zodoenwehetinarnhem.nl

Afvalcoaches

De gemeente stelt afvalcoaches aan om u te helpen met de nieuwe afvalregels. In de eerste zes maanden van Omgekeerd Inzamelen zijn ze regelmatig in de wijk aanwezig en kunt u ze aanspreken met uw vragen en opmerkingen. Andersom kunnen zij u ook aanspreken over Afval scheiden staat voorop December 2015 Elk half jaar gaan meer wijken Omgekeerd Inzamelen de manier waarop u uw afval aanbiedt. De afvalcoaches zijn duidelijk herkenbaar aan hun kleding en werken ook regelmatig in de avonduren en tijdens weekenden. De afvalcoaches houden knelpunten in de buurt in de gaten en geven overtredingen door aan de afdeling handhaving. De handhavers kunnen dan optreden. Hierdoor wordt er minder afval op straat gedumpt. De afvalcoaches worden geworven onder mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor hen is deze werkervaring belangrijk. Elk jaar worden er nieuwe afvalcoaches gezocht.

Meer informatie

De gemeente zorgt voor de voorzieningen maar het succes van Omgekeerd Inzamelen hangt voor het grootste deel af van u als inwoner van Arnhem. Op het moment dat uw wijk aan de beurt is, ontvangt u alle informatie die u nodig heeft. We werken graag met u samen. Zie voor meer informatie www.arnhem.nl/omgekeerdinzamelen