Craneveer is de verzamelnaam voor de twee prachtige woonwijken Alteveer en ’t Cranevelt. Beiden gelegen op een unieke plek in Arnhem Noord midden tussen de bossen en parken.

Hoewel ze vaak als één wijk worden beschouwd, gaat het in feite om twee verschillende buurten met ieder een eigen karakter.

Feestmaand Volwassenen programma

Datum: 
zondag 24 september 2023 13:00

Een ‘volwassen’ historisch programma in het Nederlands Openluchtmuseum.

Lezing Herman Heskamp, Het ontstaan van de zuidelijke Veluwezoom.
Voor het ontstaan van de zuidelijke Veluwezoom (de plek waar we wonen), moeten we ongeveer 2,5 miljoen jaar terug in de tijd. Nederland is eigenlijk het aanspoelsel van diverse rivieren waaronder Rijn, Maas en Eridanos. Ook enkele Oostelijk rivieren hebben (letterlijk) hun steentje bijgedragen aan de opbouw van Nederland.
Het heuvelachtige terrein van de Veluwezoom hebben we te danken aan een tweede hoofdrolspeler; het ijs dat ons land ongeveer 200.000 jaar geleden bereikte en na 140.000 jaar langzaam verdween. Ook de wind mag niet worden vergeten. Denk maar aan eens aan stuifheuvels of stuifzand.

Lezing Jan van Hooff, Bijna 80 jaar geleden aan de Schelmseweg.
Het is een zonnige zondag 17 september bijna 80 jaar geleden als de achtjarige Jantje van Hooff de paddenstoelen ziet, die aan de westelijke hemel boven Oosterbeek neerdalen, het begin van
de dramatisch verlopen Slag om Arnhem, zeven dagen later gevolgd door de minstens zo dramatische evacuatie van 70.000 Arnhemmers uit hun zwaar gewonde stad. Het is ook het begin van een zeven maanden
durende strijd om het behoud van het leven in het dierenpark aan de rand van een ‘dode stad’. Het zijn ook de meest levendige herinneringen van dat jochie aan die barre oorlogswinter, die hij
graag met u wil delen.

Voor de jeugd zal er om 13.00 uur en om 14.30 uur een rondwandeling plaatsvinden met als thema de evacuatie van 1944, toen 600 Arnhemmers in het museum ‘woonden’. De kinderen worden meegenomen naar plekken waar je als museumbezoeker normaal niet komt. Zeer indrukwekkend. Deelname is beperkt, dus meld je (kind) snel aan middels de QR-code of bij FLOW bloemisten. Speciaal voor kinderen vanaf 8 jaar uit Alteveer/’t Cranevelt.

PROGRAMMA

  • 12.00 uur Ontvangst van de aangemelde deelnemers bij het servicepunt (entree)
  • 12.15 — 12.45 uur Koffie en thee in het Canon Café en verplaatsing naar het Auditorium
  • 13.00 uur Lezing 1 - Herman Heskamp
  • 14.00 uur Koffie en thee in het Canon Café
  • 14.30 uur Lezing 2 - Jan van Hooff

Er kunnen 70 personen per lezing in het Auditorium en ook hier geldt; vol is vol. Toegang gratis, aanmelden verplicht middels de QR-code of bij FLOW Bloemisten.

  • 13.00 — 14.30 uur Evacuée-rondleiding (ronde 1)
  • 14.30 — 16.00 uur Evacuée-rondleiding (ronde 2)

Het startpunt van de rondleidingen is bij de informatiebalie in het entreegebouw