Craneveer is de verzamelnaam voor de twee prachtige woonwijken Alteveer en ’t Cranevelt. Beiden gelegen op een unieke plek in Arnhem Noord midden tussen de bossen en parken.

Hoewel ze vaak als één wijk worden beschouwd, gaat het in feite om twee verschillende buurten met ieder een eigen karakter.

Historie

Ansichtkaarten Cattepoelseweg

Hierbij twee oude ansichtkaarten van de Cattepoelseweg, met dank aan mevrouw Kimenai. Klik hier voor kaart 1 en hier voor kaart 2.

Gelders Archief

Op de website van het Gelders Archief staat sinds kort de fotocollectie van Nico Kramer. Deze collectie bevat foto's van Alteveer daterend uit de zomer van 1945: bijzondere en soms schokkende beelden van een wijk in puin.

Luchtfoto's

Klik hier voor een bijzondere luchtfoto met tekstuele uitleg van Sonsbeek-Noord en een stukje Alteveer uit 1923. In 2007 is opnieuw een luchtfoto gemaakt vanaf dezelfde positie met uitgebreide uitleg. Kijk en vergelijk!

Tram

Het volgende filmpje is een presentatie van Henk Wiggerts, kenner van het Arnhemse tramwezen, waarin hij onder meer vertelt over de tram die door Alteveer heeft gereden:

Wie zijn dit?

Deze foto is in 1943 in Alteveer gemaakt. Fotograaf E.J. Bouwman uit Nijmegen zette deze vrouw met kind (moeder en zoontje?) op de foto bij de tram lijn 3 op de Cattepoelseweg. De foto is waarschijnlijk gemaakt ter hoogte van de Beethovenlaan. Het zou natuurlijk mooi zijn wanneer we aan de weet komen wie dit zijn… (Foto: Gelders Archief nr. 1501-04 - B_409_10). Graag reacties per e-mail naar website@craneveer.nl

Arnhem 3D

Kijk ook eens op de interessante website van Arnhem 3D: deze toont het Arnhemse stadsbeeld omstreeks 1650 en 1935. Het doel is internetbezoekers een digitale wandeling door historisch Arnhem te laten maken. Het fotomateriaal op Arnhem 3D is voor een belangrijk deel afkomstig uit de fotocollectie van het Gelders Archief.
Met behulp van Googleprogramma's, waaronder Google Earth, is het mogelijk de historische gebouwen driedimensionaal en in hun plattegrondcontext te bekijken. Verder zijn er ook filmpjes te bekijken, onder andere van een historische wandeling door de Arnhemse Koningstraat in 1935.