Craneveer is de verzamelnaam voor de twee prachtige woonwijken Alteveer en ’t Cranevelt. Beiden gelegen op een unieke plek in Arnhem Noord midden tussen de bossen en parken.

Hoewel ze vaak als één wijk worden beschouwd, gaat het in feite om twee verschillende buurten met ieder een eigen karakter.

Lezing: Geschiedenis van Alteveer/Cranevelt, in de Bakermat

Datum: 
vrijdag 22 maart 2024 20:00

In de herfst van 2023 gaven bewoners hun Arnhemse wijk Alteveer/Cranevelt het hoogste cijfer voor de leefbaarheid van alle wijken in Nederland. Precies in het jaar dat de wijk (ongeveer) 100 jaar bestond. Een paar jaar eerder had het bestuur van de Recreatieve Wijkvereniging Craneveer drie wijkbewoners gevraagd om ter gelegenheid van het 50-jarige bestaan in 2023 een geschiedenis van de wijk te schrijven.

Hendrik Henrichs en Henk Wagenaar, twee van de schrijvers, nemen u mee naar het ontstaan van de heuvels in de ijstijden, naar de 17e eeuw waarop toen al wegen als de ‘Cluijsewegh’ en het ‘Schelms weghken’ aangeduid stonden, naar het ontstaan van de parken en de afgravingen waardoor in de jaren 1920 de Cattepoelseweg, met de viaducten (‘poorten’) van de Schelmseweg en de Apeldoornseweg ontstonden.

Ook de oorlog, de Wederopbouw met de ‘Wijk in het Bos’ ’t Cranevelt, de scholen, kerken en winkels, kortom ook het recentere verleden tot 2022 komt – met veel mooie foto’s en kaarten – aan de orde.

De sprekers zullen ook ingaan op het schrijven van een ‘geschiedenis van en voor de wijk’. Hoe verbind je ‘kleine’ en ‘grotere’ geschiedenis als je schrijft over een wijk in een stad?

Plaats:     Wijkcentrum Bakermat, van Nispenstraat 139, Arnhem – Van Goghzaal –
Tijd:          20.00 – 22.00 uur
Entree:     € 5,00 p.p. Tickets aan de zaal verkrijgbaar.
                    Leden van Prodesse Conamur hebben gratis toegang tot de lezing.