Craneveer is de verzamelnaam voor de twee prachtige woonwijken Alteveer en ’t Cranevelt. Beiden gelegen op een unieke plek in Arnhem Noord midden tussen de bossen en parken.

Hoewel ze vaak als één wijk worden beschouwd, gaat het in feite om twee verschillende buurten met ieder een eigen karakter.

Lezing over het eiland Sint-Helena in het Wijgebouw Craneveer

Voormalig Arnhemmer Ron Moerenhout doet verslag van zijn vijf dagen durende bootreis in 2016 per Royal Mail Ship vanuit Kaapstad naar Sint-Helena een van de meest afgelegen eilanden ter wereld en dat ooit aan Nederland toebehoorde. Hij schreef er het boek Laatste boot naar Sint-Helena over. Nadat de Britten Sint-Helena hadden ingenomen van Nederland zijn ze het gaan gebruiken als gevangeniseiland, met als bekendste gevangene niemand minder dan Napoleon. Moerenhout zal vertellen over ontsnappingsplannen van de keizer en door wie hij vergiftigd werd. Daarnaast vertelt hij de verhalen van andere gevangenen, onder wie een Nederlandse drugssmokkelaar die in 1994 als enige ooit van het eiland wist te ontsnappen, naar eigen zeggen met behulp van zelfgemaakte sleutels en een provisorisch bootje. Peter R. de Vries schreef erover, maar het blijkt heel anders te zitten.

De entree bedraagt € 3,- incl. een kopje koffie/thee bij ontvangst vanaf 13.30 uur. Consumpties zijn aan de bar verkrijgbaar tijdens de korte pauze en na afloop van de lezing voor € 1,- glaasje fris, bier of wijn.